Jaka prowokacja jeszcze kilku takich a dostane bana z nerwów :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Problem z dzwiękiem
Zwiń
X
-
Problem z dzwiękiem
Witam, szukałem na forum ale nie znalazłem niestety nic podobnego do mojego problemu, a mianowicie wygłuszyłem sobie drzwi w szkodniku i po skręceniu już wszystkiego do kupy w lewym głośniku niskotonowym zaobserwowałem totalny brak basu :cry: przed rozkręceniem wszystko było w porządku. Zamieniłem miejscami głośniki i nic zamieniłem też zwrotnice i nic, w lewych drzwiach totalna kicha natomiast ten sam głośnik w prawych drzwiach gra aż miło posłuchać (warto było wygłuszyć ). Jeżeli ktoś z was spotkał się z takim lub podobnym problemem bądź też wie co to może być to proszę dajcie znać jak to zwalczyć
-
-
Na radiu raczej nie ma takiej opcji, w ustawieniach mam balans na 0 ustawiony. To konkretnie te drzwi nie grają bo tył działa jak należy. Możliwe żeby się przewód gdzieś złamał. Nie wiem sam co myśleć a że w tym temacie jestem zielony to dlatego pisze. A jak sprawdzić czy prąd w ogóle dochodzi do głośnika żeby było ciekawie to tweeter gra normalnie wiec według mnie prąd jest bo chyba to zwrotnica rozdziela go na dwa głośniki ?? Chyba że się mylę ??
Komentarz
-
-
Tomczyk_L, musisz zrobić jeszcze jedną rzecz, a mianowicie wyciągnąć radio i zamienić we wtyczce kanał lewy z prawym ( tylko na przednich głośnikach ). Jeśli zostanie tak jak było ( brak basu po lewej ) to na 100% kabel pomiędzy radiem a wejściem zwrotnicy. Jeśli przestaną "basować" prawe to wina radia ( końcówka, albo DSP )...
BTW.
Zakładam, że tak jak napisałeś sprawdzałeś oba głośniki i obie zwrotnice...
I nie posądzam Cię tu o kłamstwo, tylko mam w głowie swój przypadek kolumn domowych, w których też poleciała jedna ze zwrotnic i też "zamieniłem" zwrotnice miejscami, tyle, że przez jakieś "zamroczenie" wyjąłem obie i zamiast zamienić je miejscami wsadziłem tak samo jak były... Potem już tego nie sprawdzałem, bo przecież zamiana nic nie pomogła i przez następny tydzień bezsensu walczyłem ze sprawnymi głośnikami...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002 Wszystko OK tylko nie bardzo wiem jak to zrobić radio wczoraj wyciągnąłem i mam tam fabrycznie dwie kostki ISO i jakieś 3 małe z czego tylko jedna jest okablowana. Myślę ze będę miał problem z tą zamiana kanałów. Także jeżeli to nie problem to proszę o pomocniczy opis co i jak mam zrobić ??
A co do zwrotnic to na 1000% zamieniłem ponieważ na lewej pisałem jak sa podłączone kable i teraz jest ona z prawej strony jak również głośnik, a po zamianie już tak zostawiłem.
Ale skoro tweeter gra normalnie i ten niskotonowy też gra tylko jak tweeter więc sygnał dochodzi. Wczoraj zasięgnąłem jeszcze języka w servisie Toyoty bo mam tam znajomego i ich elektryk powiedział że najprawdopodobniej podczas wyjmowania głośnika mogło dojśc do zwarcia i padła końcówka mocy w radiu nie do końca się spaliła skoro gra "jak gra" ale nie przenosi niskich dźwięków
I co wy na to ??
Komentarz
-
-
sprawdź kostki łącze w drzwiach kiedyś ziomek wygłuszał i panele z MDF-u tak przykręcił, że kabel od głośnika masa do blachy przykręcił grało to ale nie tak jak potrzeba jak masz zwrtotnice sprawdź na nich ale zacznij tak jak piszą zamieniając jakieś inne radio z ISO (wyeliminujesz usterkę radia) a po tem po kolei zmień miejscami głośniki, zwrotnice itd. jak nie ruszałeś głośników to stawiam na radio chociaż przy wygłuszaniu może jakieś kabelki się zluzowały
Komentarz
-
-
Tak więc problem niestety nie znikł. Po wymianie radia jest dokładnie tak jak było także reasumując w lewych przednich drzwiach jest totalny zanik niskich tonów gra jak tweeter. Na 100 % nie jest to wina ani głośnika ani zwrotnicy ani radia. Także pozostają kable tyle tylko ze nie bardzo wiem jak je sprawdzić czy dochodzi do nich sygnał. Pomóżcie, a może ktoś ma inny pomysł co to może być. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
A nie masz czasem podłączonego głośnika niskotonowego pod wyjście zwrotnicy TWEETER ?[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
Komentarz